Ieri, două liniuțe îți zâmbeau pe un test. Poate după lungi așteptări. Poate, fără să îți dorești asta. Azi puiul tau din burtică, îți amintește cu câte un picioruș jucăuș că mai e puțin și vă întâlniți.
Nu e orice fel de întâlnire
E poate cea mai importantă. E una ce ai așteptat-o 9 luni. Una emoționantă care vine la pachet cu temeri:
- Cum arată?
- E sănătos și întreg?
- Mă voi descurca?
- Îl voi alăpta?
- Mă voi uita pe mine, mama?
Una care vine la pachet cu dor. Cu nostalgia perioadei în care te-ai simțit graviduță frumoasă. Dar, cred eu cel mai important, vei tânji după încă un cot în miez de noapte.
Nu te speria! Va fi mai mult frumos, decât greu…
Ați fost nedespărțiți 9 luni, zi de zi, noapte de noapte. Întâlnirea aceasta frumoasă vă va separa puțin. Poate vei trece prin depresie. Mi-aş dori să nu fie așa. Însă, dacă totuși se va întâmpla, cere ajutor! Pentru tine. Pentru puiul tău.
În primele zile, bebelușului îi va fi greu
El e obișnuit cu căldura, întunericul, lichidul care îl mângâie și cu zgomotele atenuate, dar constante din burtică. Pe el, ieșirea în lume l-a speriat. Încearcă să-i faci mai blândă trecerea la noul statut, recreând mediul cu care e obișnuit. Nu va dura la infinit. Pe măsură ce crește, experiența din burtică i se va părea tot mai îndepărtată, ajungând la un moment dat să o uite. Până atunci, nu te speria că o să se învețe în brațe. E târziu oricum. 9 luni de zile a avut timp să se învețe. Nu te exploatează, attsa cum nu te exploata nici când cărai după tine cele 15 kg acumulate în perioada sarcinii.
Poate te vor durea brațele. Există sisteme de purtare speciale pentru fiecare vârstă a piului tău. Nu-l purta oricum! Informează-te! Profită de zgomotele albe! Ajută.
Plânsul lui îți va şifona sufletul
Te vei simți neputincioasă sau chiar nepricepută. Încearcă să vezi ce e în spatele plânsului. Poate fi vorba de o nevoie fizică (foame, oboseală, discomfort etc.) sau de una emoțională. Ascultă-l! Limbajul bebelușilor poate fi descifrat. Pe mine m-a ajutat enorm. Încearcă! Nu ai nimic de pierdut.
Nu uita importanța respirației
Nu doar în timpul contracțiilor și al expulziei, inspiră și expiră profund de câte ori te simți depășită de situație!
Dacă îți dorești cu adevărat, poți alăpta!
Se poate să fie totul perfect. Se poate să fie mai greu. Ce vreau să reții, este că dacă îți dorești cu adevărat, poți alăpta. Dacă simți că nu merge bine alăptarea, cere ajutor. Există consultanți în alăptare, grupuri de suport, mămici care au pornit sau au continuat mai greu.
S-ar putea ca partenerul de viață să îți fie alături. Sau nu.
E important ca el să înțeleagă că o mamă odihnită, calmă sti fericită îi va crește un copil fericit. Dacă nu înțelege asta, găsește în tine puterea de a merge mai departe fără ajutorul lui. Poate e doar speriat de schimbare, poate e prea mult pentru el, poate e depășit de situație. El rămâne tatăl copilului tău. Cu sau fără el ca partener de viață, ar fi de preferat să rămâneți la masa din bucătărie ca să va sfătuiți, nu să va sfădiți! Copiii nu vin să despartă! Dar nici să apropie! Copiii vin să vă arate cât e de minunată viața. Dar trebuie să deschideți bine ochii ca să puteți vedea asta.
Culoarea ochilor nu contează!
Nici dacă va avea urechile clăpăuge. Bucură-te că vede! Bucură-te că aude! Dacă totuși nu e așa, caută urme de putere ca să-i transmiți și lui. Nu e ușor să ai un copil altfel. Îți mușcă din inimă și te lasă mai sărac. Mai trist. Mai temător. Poate chiar mai revoltat. Dar, fericirea e pentru toata lumea! Și zile minunate ne puteam crea și singuri!
Defapt, întâlnirea asta schimba totul. În ceva minunat, deși nu tot timpul ușor…
Baftă! Să vă vedeți cu bine! Să vă iubiți sincer! Să fiți fericiți!
Dacă vă place, trimiteți articolul mai departe! 
Suntem și pe Facebook: AICI.
Doula Postpartum e AICI.
Flo says
Minunat! Am iubit cele 3 sarcini si perioada magica de nou-nascut, as repeta la nesfarsit experienta cresterii unui bob magic inauntrul meu 🙂 Sunt foarte frumoase postarile tale, ma regasesc in ele, multumesc! Flo
Mama Minucăi says
Iar eu ma bucur cand gasesc mamici cu mai mult de doi copii. Poate pentru ca imi doresc si eu mai mulți, dar mi-e teama. Bebe are 4 luni si deja tanjesc iar dupa un bebelus nou. Mi-e drag de puii mei si ma tot intreb cum de am asteptat atata sa ii am. Te îmbrățișez si iti doresc putere multa! Ai grija de tine pentru ca pentru ei esti totul! Mulțumesc de mesaje!
Diana says
Frumos ai scris! Mi-ai amintit de bebeștrumfița mea;) și de golul pe care l-am simțit în primii doi ani după naștere căci mă obișnuiesc să o am la purtător. A, încercat să compensez cu manduca, dar nu a fost la fel de intim. În anumite privințe a fost chiar mai bine că o puteam pupăci direct nu doar cu emoția și gândul meu cum făceam când era în uter. Acum are 6a7l și nu știu când a trecut timpul, cum am trecut de-a valma peste toate
Elena Munteanu says
Ah, urmează în curând întâlnirea cu al doilea bebe și, chiar dacă sarcina este muuuult mai grea, am încredere că va fi bine. Sunt pregătită pentru plâns și alăptare și nedormire, pupăceli și multe purtări – am experiență, nu-i așa?
Sper ca și micuțul (fratele mai mare, oh) să facă față așa cum zice acum. 🙂