Mă apucă câteodată să transform rebuturi în ceva folositor. Și cum aveam în casă cataloage de la supermarket pe care oricum nu apuc să le răsfoiesc niciodată (dar le tot aduc de jos), m-am gândit că e cazul să fac ceva cu ele.
No, bun. Ce am făcut?
Am luat 5 pliante de jos. Cu ocazia asta, îmi cer scuze vecinilor că am luat 4 pliante care nu mi se cuveneau. Cu ce am mai avut prin casă, numai bine am avut suficient material. Le-am răsfoit și așa mi-au venit ideile.
1. Potrivim mocheta de același fel
Materiale necesare:
- cleme
- „modele de mochetă” (2 seturi)
Activitatea necesită puțin mai multă atenție, pentru că nuanțele sunt apropiate.
Clemele au fost introduse cu scopul exersării motricității fine.
2. Punem la loc uneltele de grădină
Materiale necesare:
- 4-5 pliante (cataloage)
- cartoane
Am făcut niște coşulețe-pliculețe, nici eu nu știu exact ce mi-a ieșit aici, în care se introduce în locul corespunzător fiecare unealtă. Cartonul (A4) pe care am lipit pliculețele e prins de o suprafață verticală.
3. Domino – mocheta
Mă rog, un fel de două feluri. Oricum tare repede l-am creat și tare ne-am distrat.
Materiale necesare:
- bețișoare
- modele de mochetă/parchet (2 seturi)
4. Puzzle din bețișoare
Pentru Minu, poate doar pentru că e primul puzzle de genul acesta, a fost greu spre imposibil. O sa încerc și cu bețișoare mai late sau o să mai aștept o vreme.
Materiale necesare:
- bețișoare
- imagine din catalog
- aracet
5. Sortarea imaginilor de același fel
Fac multe activități de sortare/ potrivire pentru că îi tare plac Minucăi. Și mie 😉
Materiale necesare:
- cataloage supermarket (5 buc.)
- carton
6. Stegulețe și potriviri
Materiale necesare:
- cataloage cu parchet/mochetă etc.
- bețișoare
- cutie (eu am avut cutie de lapte praf)
7. Becuri colorate de pus în cutii de chibrituri
Materiale necesare:
- becuri colorate (5 pliante)
- cutii de chibrituri
Îmi tare plac activitățile în care există cutii de chibrituri. Deschiderea și închiderea lor ajută la dezvoltarea mușchilor de la mâini și motricitatea fină în general, cultivă răbdarea și atenția.
8. Lista de cumpărături
Deobicei când ne gândim la tantrumuri, ne apare în minte imaginea unui copil trântit pe podeaua unui supermarket. De ce? Pentru că supermarketul a văzut cele mai multe tantrumuri. Pentru că supermarketul îi obosește, îi plictisește, îi invită să atingă sau chiar să ia. Eu nu cred că soluția e să îi cumpărăm copilului orice își dorește, însă nici să nu mai mergem la cumpărături cu el (sau deloc, dacă nu aveți nici voi bunici/ bone/ajutor).
Eu cred că pe lângă alte soluții anti-tantrum, putem apela și la responsabilizarea copilului de a alege unele produse. Când apuc, îi fac o listă a ei. Alteori îi spun să pună anumite produse în coș. Cam de pe fiecare raion de unde am nevoie de ceva, ea e responsabilă de un produs. Așa are un obiectiv pe care îl urmărește și nu are timp să se plictisească.
9. Să punem cumpărăturile în cămară
Materiale necesare:
- 2 foi A4 sau 1 A3 (cămara)
- lipici
10. Să punem cumpărăturile în frigider
Ideea s-a născut repetând: „Închide congelatorul!”. Nu știu care-i faza, nu am înțeles ce vrea, dar are o pasiune în a deschide ușa de la congelator.
Materiale necesare:
- 2 foi A4 sau una A3 (combina frigorifică)
- lipici
11. Pe ce am voie să pun mâna?
Eu am o obsesie legată de carnea crudă. Minuca știe. Defapt toată lumea care mă cunoaște, știe. Nu mă laud chiar deloc. Dar ideea activității a apărut când am văzut imaginea prelungitorului. Numai bine că am introdus fierul de călcat, despre care m-a întrebat Minu „ăsta ce e?”. Asta este. Și eu mi-aş dori să-l mai scot măcar din când în când.
12. Găsește perechea
Materiale necesare:
- cataloage de la magazin de încălțăminte (2 buc.)
- carton
Această activitate dezvoltă concentrarea, încălțămintea fiind destul de asemănătoare.
13. Sticluțele de pe frigider
Materiale necesare:
- cataloage (4 buc.)
- magnet
Nouă ne tare plac magneții și numai bine stă pe silențios cu mine în bucătărie până doarme frate-său, pe numele de scenă „Frate-său, cel fără somn”.
14. Floricele la ghiveci
Încă o activitate de lipit și de sortat pe categorii. Chiar dacă unele activități par asemănătoare, nouă ne fac plăcere, cultivăm răbdarea, concentrarea și motricitatea fină.
15. O cameră. Sau ” Noi avem așa ceva?”
Am lipit mobilă. Și flori. Poate mai bine îi făceam cartonașe cărora să le găsească corespondența la noi în casă. Dar Minu e cam mare pentru așa ceva.
Spor la joacă și la conectare!
Suntem și pe Facebook: AICI.
Dacă vă place, trimiteți articolul mai departe!
Lasă un răspuns