Cum spuneam în articolul precedent, nu ne-au ocolit greutățile în perioada alăptării. Ce am învățat din acestea? Multe. Unele destul de târziu. Totuși, nu atât de târziu ca să nu o mai putem scoate la capăt.
Durere la atașare
E normal ca sânii să fie mai sensibili la început, însă când simți durere la atașare și bebelușul e deja măricel, ar fi mai bine să vorbești cu cineva specializat.
Deobicei ragadele sunt o consecință a ataşării incorecte a copilului la sân.
Modificarea fluxului de lapte
Până la stabilizarea secreției, e normal să ți se pară sânii mai plini. După o perioadă însă, ai impresia că „nu mai ai lapte” din cauză că secreția de lapte se reglează. Și nu se reglează de la robinetul norocului (așa cum auzim adesea), ci urmează o lege bine pusă la punct: „legea cererii și a ofertei” (adică de ce să se chinuie corpul să producă mai mult lapte decât i se cere?). Ca o consecință, apare și modificarea fluxului de lapte (cât de ușor vine lăpticul). Mulți bebeluși sunt deranjați, pentru că acum trebuie să depună mai mult efort ca să primească aceeași cantitate de lapte. Și Minuca a fost deranjată de schimbare. Biata copilă, nu înțelegea ce se întâmplă (nu ca eu m-aş fi prins).
Ce ar fi trebuit să fac? Probabil, să am răbdare. Dar sigur ar fi fost bine să fac compresii pe sân în timpul suptului.
Atenție
Din câte îmi amintesc, nu am simțit durere când am făcut mastită. Normal era să am ceva durere. Nu garantez că nu mă durea sânul. Doar că eu eram prea obosită, stresantă, depresivă să mă mai gândesc și la asta.
Am uitat de mine. Pe atunci nu știam că dacă mie îmi e bine, șansele ca si copilului meu să-i fie bine sunt mult mai mari.
Nu știam că mastita este determinată și de oboseală printre altele.
Țin minte totuși că începuse să mă doară și spatele. Era târziu deja.
Nu știam nici că simptomele mastitei sunt asemănătoare cu ale răcelii.
Antibioticele
Necesitatea urmării unui tratament cu antibiotic nu este motiv să întrerupi alăptarea! Există antibiotice compatibile cu alăptarea. Poti verifica dacă un medicament este permis în alăptare pe www.e-lactancia.org sau pe www.toxnet.nlm.nih.gov.
Program
Da. Program. La program îmi alăptam copila. La 3 ore. Așa mi se recomandase ca să nu ne „omoare” colicii. A fost cea mai mare greșeală din mulțimea de greșeli pe care „le-am testat”. Minuca plângea, printre altele și de foame.
Am învățat că un bebeluș nu cere sânul doar de foame. Îl cere și de sete. Îl cere și de confort, îl cere și ca să poată adormi.
Acum, am învățat împreună cu Bebițelul meu mic că dacă alaptez la cerere nu „ne omoară” colicii. Ba mai mult, puiul meu mic nu a avut colici!
Nu am lapte nu e un mit
Mă rog, e discutabil. E mit dacă vorbim de o proaspăta mămică care crede că nu are lapte. Se pare că un număr infim de mămici nu au lapte cu adevărat.
Dar eu rămăsesem totuși cu puțin lapte. De ce? Revin iar la legea care guverneaza alaptarea: Legea cererii si a ofertei. Pai din moment ce o alăptam la program și chiar și atunci când sugea ea se agita iar eu credeam că nu îi mai trebuie lăptic, corpul meu a primit informația că asta e cererea, atât trebuie sa producă. Deci, nu am lapte suficient nu e un mit în condițiile în care tu ca mamă greșești. Fiecare ml de lapte praf pe care îl bea bebelușul, îi transmite corpului tău că cererea e mai mică. În consecință și producția de lapte va scădea. Și azi așa, mâine așa, până când chiar nu îi mai ajunge lăpticul tău.
Alte probleme ce ne-au sabotat alăptarea
Frenurile
Am aflat târziu că Minu are frenuri „urâte”. Citisem experiența unei mămici care descria perfect situația noastră. Am întrebat stomatologul pentru că eu nu știam exact cum trebuie să arate. Confirmarea a venit fără urmă de îndoială. Doar că Minuca se apropia deja de vârsta de doi ani și oricum nu mai conta. Dar eu căutam încă să-mi explic refuzul ei de a suge timp de 4 luni. Totuși frenurile pot influența și pronunțarea anumitor sunete, însă voi fi atentă macar de acum inainte.
Alergia la proteina laptelui de vacă
Nu știu exact dacă s-a declanșat după diversificare sau există de la naștere. Ce știu sigur, este că dacă mama consumă produse lactate, proteinele se regăsesc parțial și în laptele de mamă.
Alergia la proteinele lapteluI de vacă este și cauza din care Minu a avut și are probleme cu greutatea.
De când îl am pe Bebițel nu am consumat lactate deloc. Iar Bebițelul e un bebeluș pe care orice mamă și l-ar dori, din cauză că „nu deranjează”.
Informare
Nu mai zic cât e de importantă informarea când vorbim de alăptare. Voi zice doar cât e de importantă informarea din surse sigure. Și insist ca acest articol să nu fie privit ca un adevăr absolut. Verificați informațiile citite aici! Este experiența mea. Sunt adevărurile în care cred eu. Nu sunt specialistă în alăptare! Încercați să nu luați de bun tot ce va oferă internetul. Nici vecina de la 3. Nici măcar unii doctori de familie. Există consultanți în alăptare. Există pediatrii proalăptare. Cereți ajutor!
Lasă un răspuns